lördag 21 februari 2009

Medical skills

...finns på schemat denna termin. En ganska spännande och lite annorlunda kurs.

I källaren på kirurgen finns en liten elevoperationssal. Där får vi öva oss på allt från att klä sig sterilt till att utföra riktiga operationer. Börjar så smått med attrapper av olika slag för att lära sig ge injektioner, ta blodprover, öva stygn... för att sedan testa göra stygn i en tjock bacon skiva och nu har vi gjort första operationen på en levande gris.

Vi är indelade i små grupper på 3-4 som utgör ett operations team tillsammans med en övervakare som leder oss och hoppar in om/när det blöder för mycket. När första chocken släpper att det är en gris, som sedan kommer dö av en överdos med narkosmedel när vi är klara, så är det riktigt spännande. Vi började ganska trevande med darrande händer för att bli allt mer säkra under tiden som gick. Det må vara makabert men det var verkligen lärorikt. Artärblod kan verkligen pulsera som en fontän om man inte är tillräkigt snabb om man säger så.

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Lycka till med kursen och pluggeriet!

Elena sa...

Oj oj oj! uuuu... låter ehh, speciellt! usch... Tänker alltid på dig på onsdagskvällarna :) Ser På Grey´s då. Sen är det ju mkt prat om läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus nu med. Inget lätt jobb du kommer få alltså, stora krav. Men du kommer ju så otroligt grymt duktig så jag är inte ett dugg orolig =)

Hoppas att allt är bra annars! Imorn har jag min första externa patient som ska gå därifrån med ett recept i handen. Spännande!

kram kram

.elena.

Ponder sa...

Hej,
Tack för kommentaren om mat i min blogg! :)
Vad coolt att du läser till läkare utomlands tycker jag. Hur funkar det sen, kan du jobba i Sverige direkt eller måste du göra några extra prov för att få svensk legitimation?